Γιάννης Καρούσος | Yiannis Karousos Γιάννης Καρούσος | Yiannis Karousos Γιάννης Καρούσος | Yiannis Karousos Γιάννης Καρούσος | Yiannis Karousos
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Πρόγραμμα ΕΟΑ
  • Πολιτική
    • Πρόγραμμα ΕΟΑ
    • Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων
    • Αγία Νάπα
    • Πρόγραμμα Δημαρχίας Δήμου Αγίας Νάπας
    • Έκθεση Εκλογικών Εξόδων
  • Media
    • Όλα τα Media
    • Δελτία Τύπου
    • Νέα
    • Blog
  • Επικοινωνία

Προκήρυξη διαγωνισμών για κατασκευή τεχνητών υφάλων

February 17, 2022 5:40 pm
Νέα, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων

Στην προκήρυξη διαγωνισμών προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σχετικά με την κατασκευή τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (ΘΠΠ) Γεροσκήπου, Λάρνακας και «Δασούδι» Λεμεσού και Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, με συνολικό κόστος για τα τρία έργα ύψους €2.6 εκατομμυρίων.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά στοιχεία των τριών Έργων συνοψίζονται ως εξής:
1. Θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Γεροσκήπου:
• Θαλάσσιος χώρος της τάξης των 5.900.000 τ.μ..
• Περιοχή μεταξύ των εγκαταστάσεων του εστιατορίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στη Γεροσκήπου και του διαύλου του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου (εκβολές ποταμού Έζουσας).
• Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του βυθισμένου σκάφους Laboe και ανατολικά και δυτικά από την άκρη τους σκάφους σε αποστάσεις 10-40 μέτρα περίπου.
• Δημιουργία ενός νέου σημείου πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα 2014-2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κόστος του Έργου εκτιμάται σε €546.000, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το Συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Μάιο και η διάρκεια εκτέλεσής του είναι 12 μήνες.

2. Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές Λάρνακας και «Δασούδι» Λεμεσού:
i) ΘΠΠ Λάρνακας:
• Κατασκευή τεχνητού υφάλου στην θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας που βρίσκεται στην περιοχή Ορόκλινης και καταλαμβάνει 2.200.000 τ.μ..
• 1.200 μέτρα δυτικά των διοικητικών ορίων των Βρετανικών Βάσεων με το νότιο άκρο να είναι γύρω στα 2.600 μέτρα περίπου από την ακτή.
• Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του σκάφους «Ελπίδα» και του σκάφους LEF1.
• Δημιουργία τριών σημείων πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή του υφάλου.

ii) ΘΠΠ «Δασούδι» Λεμεσού:
• Κατασκευή τεχνητού υφάλου με επιφάνεια της τάξης των 1.450.000 τ.μ..
• Χώρος μεταξύ του ξενοδοχείου Crowne Plaza στα δυτικά με επέκταση 1.000 μέτρα προς τα ανατολικά, πριν τις εγκαταστάσεις του εστιατορίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην περιοχή «Δασούδι».
• Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του βυθισμένου σκάφους “Lady Thetis”.
• Δημιουργία ενός σημείου πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή του υφάλου.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα 2014-2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κόστος του Έργου εκτιμάται σε €1.23 εκ., περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το Συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Μάιο και η διάρκεια εκτέλεσής του είναι 12 μήνες.

3. Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας:
i) ΘΠΠ Παραλιμνίου:
• Κατασκευή τεχνητού υφάλου που καταλαμβάνει 630.000 τ.μ..
• 500 μέτρα βόρεια του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Παραλιμνίου.
• Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά των βυθισμένων σκαφών “NEMESIS III” και “LIBERTY”.
• Δημιουργία ενός σημείου πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή του υφάλου.

ii) ΘΠΠ Αγίας Νάπας:
• Κατασκευή τεχνητού υφάλου που καταλαμβάνει 1.850.000 τ.μ..
• 1.700 μέτρα δυτικά του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Νάπας.
• Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του ποντισμένου σκάφους «ΚΕΡΥΝΕΙΑ»

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα 2014-2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κόστος του Έργου εκτιμάται σε €770.000, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το Συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Μάιο και η διάρκεια εκτέλεσής του είναι 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι οι μελέτες και για τα τρία Έργα εκπονήθηκαν από τον Κλάδο Θαλασσίων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου.

Facebook
Linkedin
Twitter
Viber
WhatsApp
Copy Link

Δείτε και αυτά

May 26, 2025

Έργα με παλιές υπογραφές, βαφτίζονται ως νέες εξαγγελίες

May 9, 2025

Σημαντική πρόοδος στην ταχύτητα εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων από τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

January 28, 2025

Γραπτή Δήλωση Αντιπροέδρου ΔΗΣΥ, Γιάννη Καρούσου

Copyright © 2026 Yiannis Karousos. All Rights Reserved.
Γιάννης Καρούσος | Yiannis Karousos
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Πρόγραμμα ΕΟΑ
  • Πολιτική
    • Πρόγραμμα ΕΟΑ
    • Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων
    • Αγία Νάπα
    • Πρόγραμμα Δημαρχίας Δήμου Αγίας Νάπας
    • Έκθεση Εκλογικών Εξόδων
  • Media
    • Όλα τα Media
    • Δελτία Τύπου
    • Νέα
    • Blog
  • Επικοινωνία