Αρθρογραφεί ο κος Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποπληρώσει τα δάνεια των δήμων τα οποία έχει εγγυηθεί με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να επωφεληθούν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Το γεγονός αυτό έχει ανακοινωθεί στις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του σε όλες τις Επαρχίες.
Το όφελος αυτό για εμάς στην Αγία Νάπα έρχεται να αντισταθμίσει και να καλύψει αναπτυξιακά κενά που χάναμε και ακόμα χάνουμε, λόγο της ανισότητας και αδικίας που υπάρχει στο διαμερισμό της κρατικής χορηγίας, αφού είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο δήμος της Αγίας Νάπας λαμβάνει σχεδόν την πιο μικρή κρατική χορηγία από τους 30 δήμους της ελεύθερης Κύπρου παρόλο που οι ανάγκες του, λειτουργικές και αναπτυξιακές, είναι στα επίπεδα των 6 μεγαλύτερων δήμων της Κύπρου. Ένα θέμα που η Ένωση Δήμων δυστυχώς φοβάται να ανοίξει και έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι όπως οι τουριστικοί (Αγια Νάπα, Παραλίμνι, Γερμασόγια, Πάφος, Πέγεια, Πόλης Χρυσοχούς, Γεροσκήπου) αλλά και ορισμένοι με άλλες ιδιαιτερότητες όπως η Αραδίππου και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα Λευκωσία , να χάνουν σημαντικά ποσά, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως ο καθένας, λόγο του άδικου διαμερισμού της κρατικής χορηγίας.
Επομένως εκτός από τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση , στους δήμους έχει δώσει και μία επιπλέον σημαντική ετήσια ρευστότητα η οποία θα πρέπει να διατεθεί αυστηρά σε αναπτυξιακά έργα και για κανένα άλλο σκοπό .Αυτό το «δώρο» θα πρέπει όλοι μας να βεβαιωθούμε ότι θα επιστρέψει στους δημότες μέσω αναπτυξιακών έργων τα οποία θα προταθούν και θα επιλεγούν με τη δική τους συμμετοχή.
Ο καλύτερος τρόπος να διατεθεί αυτή η ρευστότητα προς όφελος των δημοτών είναι μέσω συμμετοχικού προϋπολογισμού, δηλαδή οι δημότες να προτείνουν και να επιλέξουν σε ποια αναπτυξιακά έργα θα διατεθεί αυτή η επιπλέον ρευστότητα.
Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός δεν είναι κάτι καινούργιο, εκατοντάδες πόλεις στον κόσμο τον εφαρμόζουν με εξαιρετικά οφέλη για τους δημότες αλλά και για την πόλη τους αφού με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η διαφάνεια, η παρουσία, η φωνή και η συμμετοχή των δημοτών στα κοινά. Ταυτόχρονα αναμένεται να κατατεθούν ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες από τους δημότες αλλά και τα οργανωμένα σύνολα δημιουργώντας ουσιαστικά μια τράπεζα ιδεών και προτάσεων των δημοτών . Σημαντικό επίσης θα είναι το γεγονός ότι θα αναγνωρίσουμε τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών αλλά και την ιεράρχηση που οι ίδιοι βάζουν στις θεματικές και στα έργα ανάπτυξης.
Η Αγία Νάπα έχει λάβει ήδη την απόφαση της και θα καταστεί ο πρώτος δήμος στην Κύπρο που θα εφαρμόσει τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια. Οι περίπου 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως που αντιστοιχούν στη ετήσια δόση των αποπληρωμένων από την κυβέρνηση δανείων θα επιστραφεί στους δημότες υπό μορφή έργου η έργων ανάπτυξης τα οποία θα προταθούν και θα επιλεγούν με τη συμμετοχή των δημοτών. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται κάθε χρόνο.
Ανυπομονούμε να δούμε και να ακούσουμε τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των δημοτών και των οργανωμένων συνόλων της πόλης μας, τους οποίους και καλούμε να συμμετέχουν σε αυτή την πραγματικά μοναδική για τα δεδομένα της Κύπρου πρωτοβουλία.